Masterat didactic

  • În conformitate cu Ordinul nr. 4524 din 12 iunie 2020, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic în colaborare cu Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, cu Facultatea de Educație Fizică și Sport și cu Facultatea de Fizică organizează, în anul universitar 2025-2026, programul de studii universitare de masterat didactic pentru domeniile: Educație fizică și sport, Fizică, Biologie, Chimie și Geografie.
  • Programul este organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă, pe locuri finanțate de la bugetul de stat și pe locuri cu taxă, şi se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă care doresc să se orienteze către cariera didactică și/sau cadrelor didactice care doresc să se perfecționeze prin urmarea unui program masteral.
  • Absolvenţii cu diplomă de licenţă se pot înscrie la programele de studii universitare de masterat didactic din acelaşi domeniu de studii, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă.
  • Candidații își vor crea un cont pe platforma digitală de admitere (https://admitereonline.uvt.ro), unde își vor completa datele personale, vor încărca toate documentele justificative necesare, vor achita taxa de înscriere și, ulterior, își vor confirma locul și vor achita taxa de înmatriculare.

Pentru anul universitar 2025-2026, procesul de admitere la programele de studii universitare de masterat didactic din cadrul Universității de Vest din Timișoara se organizează în conformitate cu legislația în vigoare, pentru următoarele programe de studii universitare de masterat didactic:

Program de studii universitare de masterat didactic

Domeniul de studii 

Formă de învățământ

Limba de predare

Numărul maxim de studenți care pot fi școlarizați

Numărul de locuri finanțate de la bugetul de stat alocate

Numărul de credite de studii transferabile

Masterat didactic în Biologie

Științe ale educației

cu frecvență

limba română

25

10

120

Masterat didactic în Chimie

Științe ale educației

cu frecvență

limba română

25

10

120

Masterat didactic în Geografie

Științe ale educației

cu frecvență

limba română

25

10

120

Masterat didactic în Fizică

Științe ale educației

cu frecvență

limba română

25

10

120

Masterat didactic în Educație fizică și sport

Științe ale educației

cu frecvență

limba română

25

10

120

Ce conține dosarul?

Lista documentelor necesare

Documentele necesare pentru înscrierea la procesul de admitere

Admiterea la programele de studii universitate de masterat didactic se face pe bază de dosar care va conține următoarele:

  1. Carte de identitate/buletin;
  2. Certificat de naștere – pentru absolvenții UVT ai studiilor universitare de licență care au fost admiși la studiile universitare de licență începând cu anul 2020 nu este obligatoriu, putând fi preluat din dosarul existent la ciclul de studii universitare de licență, cu excepția situației în care candidatului i-a fost emis un alt certificat de naștere de la momentul respectiv;
  3. Certificat de căsătorie – dacă este cazul;
  4. Diploma de licență sau diplomă echivalentă cu aceasta, însoțită de suplimentul la diplomă, sau adeverință de absolvire a studiilor universitare de licență, însoțită de foaia matricolă, pentru candidații absolvenți ai studiilor universitare de licență în anul curent; absolvenții UVT ai studiilor universitare de licență din anul curent nu trebuie să încarce adeverința de absolvire a studiilor universitare de licență și foaia matricolă pe platforma de admitere în vederea înscrierii pentru studii universitare de masterat în același an, rezultatele examenului de finalizare a studiilor universitare de licență, respectiv media anilor de studii universitare de licență, fiind preluate în dosarul candidatului direct de comisiile de admitere ale facultăților UVT;
  5. Adeverință medicală eliberată de medicul de familie, nu mai veche de 90 de zile de la data prezentării acesteia la biroul de preluare a documentelor, care să ateste dacă respectivul candidat este apt pentru a se înscrie să parcurgă studii universitare și, dacă este cazul, afecțiunile cronice de care suferă candidatul (neuropsihiatrice, de natură psiho-patologică, pulmonare, dermato-venerice, handicap (tipul, gradul) etc.). Tulburările specifice de învățare (dislexie, disgrafie, discalculie etc.) sau eventuale cerințe educaționale speciale vor fi atestate printr-un certificat de diagnostic; prin excepție, la programul de studii universitare Masterat didactic în Educație Fizică și Sport, candidații trebuie să prezinte o adeverință medicală eliberată de medici specialiști (examen clinic general, examen oftalmologic, examen psihologic), care să ateste dacă respectivul candidat este apt pentru a se înscrie să parcurgă studiile universitare în domeniul de studii respectiv (conform modelului disponibil AICI);
  6. Adeverință care atestă parcurgerea unui alt program de studii universitare de masterat (finalizat sau nu la momentul depunerii dosarului), în care să fie menționat regimul de finanțare în care a fost parcurs fiecare an de studii (cu finanțare de la bugetul de stat/cu taxă, dacă acesta este/a fost desfășurat la o instituție de învățământ superior de stat din România) și, dacă este cazul, anii și semestrele de studii în care studenta/studentul a beneficiat de bursă, respectiv tipul acesteia – dacă este cazul.
  7. Eseu argumentativ pe tema rolul cadrului didactic în școala contemporană (2000-2500 cuvinte).

 

Concursul/probele de admitere

Admiterea la un program de studii universitare de masterat didactic se face pe baza unui eseu argumentativ pe tema rolul cadrului didactic în școala contemporană. Procesul de admitere se va finaliza prin acordarea calificativului ADMIS/RESPINS de către comisia de admitere, în urma analizei eseului argumentativ depus de candidat la dosarul de înscriere. Eseul argumentativ trebuie încărcat și de candidații români de pretutindeni.

Pentru realizarea eseului argumentativ se va avea în vedere următoarea listă de referințe bibliografice minimale:

  • Hattie, J. (2014). Învățarea vizibilă. Ghid pentru profesori. București: Editura Trei,

ISBN: 978-606-719-058-8.

  • Illeris, K. (coord.). (2014). Teorii contemporane ale învățării. Autori de referință. București: Editura Trei, ISBN: 978-606-719-059-5.
  • Marzano, R. J. (2015). Arta și știința predării. Un cadru cuprinzător pentru o instruire eficientă. București: Editura Trei, ISBN: 978-606-719-318-3.
  • Pânișoară, I. O. (2015). Profesorul de succes, 59 de principii de pedagogie practică. Iași: Polirom, 978-973-46-5277-8.

Ierarhizarea candidaților se va face în baza mediilor de admitere, calculate conform mediilor de admitere descrise la articolul 15 al prezentului regulament.

Media de admitere

(1) Media generală minimă de admitere la programele de studii universitare de masterat didactic organizate de UVT nu poate fi mai mică decât 7,00 (șaptmedia aritmetică a probelor examenului de licență x 50% + media anilor de studii universitare de licență x 50%;e).

                        (2) Media generală de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire, după următoarea formulă:

               DOMENIILE CHIMIE, BIOLOGIE, GEOGRAFIE: media aritmetică a probelor examenului de licență x 50% + media anilor de studii universitare de licență x 50%;

               DOMENIUL EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT: media aritmetică a probelor examenului de licență x 50% + media anilor de studii universitare de licență x 50%;

               DOMENIUL FIZICĂ: media aritmetică a probelor examenului de licență x 50% + media anilor de studii universitare de licență x 50%.

 

Depunerea contestațiilor. Eventualele contestații la procesul de admitere se pot depune în termen de 24 de  ore de la data afișării rezultatelor concursului de admitere, conform calendarului de admitere prezentat la articolul 7, prin intermediul adresei de e-mail admitere.cbg@e-uvt.ro (domeniile Chimie, Biologie, Geografie), admitere.fefs@e-uvt.ro (domeniul Educație fizică și sport) sau admitere.fizica@e-uvt.ro (domeniul Fizică). Rezultatele concursului de admitere se fac publice prin afișare pe pagina web proprie/platforma de admitere UVT, cu respectarea normelor privind protecția datelor cu caracter personal.

 

            Confirmarea locurilor / înmatricularea

            Candidații declarați admiși pe locurile cu finanțare de la buget achită cuantumul taxei de înmatriculare.

            Candidații declarați admiși pe locurile cu taxă achită cuantumul taxei de înmatriculare, al taxei de studii (parțial – 30% din taxa anuală de studii).

            UVT semnează cu fiecare student înmatriculat un contract de studii universitare.

                        Un candidat care a urmat un program de studii universitare de masterat pe un loc finanțat de la bugetul de stat poate urma un alt program de studii universitare de masterat doar în regim cu taxă. Un candidat care a urmat un program de studii universitare de masterat doar parțial pe loc finanțat de la bugetul de stat, poate ocupa un loc finanțat de la bugetul de stat la alt program de studii universitare de masterat doar în acei ani de studii pe care nu i-a urmat deja cu finanțare de la bugetul de stat la un alt program de studii aferent aceluiași ciclu de studii universitare. Prin excepție, absolvenții cu diplomă care au finalizat, atât în baza Legii educației naționale nr. 1/2011, cât și în baza Legii învățământului superior nr. 199/2023 cu modificările și completările ulterioare, un program de studii universitare de masterat, altul decât unul de masterat didactic, cu finanțare de la bugetul de stat, pot urma un program de studii universitare de masterat didactic pe un loc finanțat de la bugetul de stat.

Taxele aferente procesului de admitere

            La Universitatea de Vest din Timișoara taxa de înscriere la concursul de admitere la studii universitare de masterat este 200 de lei, iar taxa de înmatriculare este 250 de lei, în conformitate cu hotărârile Senatului UVT. Taxa de înscriere la concursul de admitere se plătește o singură dată pe facultate, indiferent de numărul programelor de studii universitare de masterat la care s-a înscris candidatul în cadrul aceleiași facultăți. În cazul în care candidatul s-a înscris la programe de studii universitare din facultăți diferite, atunci va plăti taxa de înscriere pentru fiecare facultate. În cazul în care candidatul se înscrie și dorește să urmeze simultan două programe de studii universitare de masterat în cadrul UVT, va depune câte o aplicație pe platforma de admitere pentru fiecare dintre aceste programe și va achita taxa de înmatriculare aferentă pentru fiecare dintre acestea. Aceste taxe se fac publice pe pagina web a Universității de Vest din Timișoara.

            Categoriile de candidați scutiți de plata taxei de înscriere pentru procesul de admitere la studiile universitare de masterat, în baza documentelor justificative încărcate pe platforma online de admitere, sunt:

  • copiii întregului personal din învățământul preuniversitar (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic) aflat în activitate sau pensionat;
  • copiii întregului personal din învățământul universitar (personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic și din bibliotecile centrale universitare) aflat în activitate sau pensionat;
  • întregul personal din învățământul superior și din bibliotecile centrale universitare;
  • candidații cu unul sau ambii părinți decedați, precum și cei proveniți din familii monoparentale[1];
  • candidații proveniți din centrele de plasament/sistemul de protecție socială;
  • candidații aflați în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală (dovedită prin adeverință medicală care certifică o afecțiune cronică), dizabilitate (dovedită prin certificat corespunzător), sărăcie (dovedind că a beneficiat de bursă socială în ultimul an de studii liceale, în cazul candidaților absolvenți de liceu din promoția curentă, sau prin alte documente justificative prin care au beneficiat de sprijin financiar din partea statului român), conform deciziei comisiei de admitere de la nivelul facultății;
  • sportivii cu performanțe deosebite (sportivi ai CSU-UVT, ai cluburilor și secțiilor sportive cu care UVT are acorduri de colaborare, medaliați la competițiile naționale, europene și mondiale – la propunerea Facultății de Educație Fizică și Sport);
  • candidații care au fost declarați șefi de promoție (promoția 2025) la nivelul unui program de studii universitare de licență din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT).

 

Sportivii cu performanțe deosebite (sportivi ai CSU-UVT, ai cluburilor și secțiilor sportive cu care UVT are acorduri de colaborare, medaliați la competițiile naționale, europene și mondiale – la propunerea Facultății de Educație Fizică și Sport) și candidații care au fost declarați șefi de promoție (promoția 2025) la nivelul unui program de studii universitare de licență din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT) sunt scutiți de plata taxei de înmatriculare pentru studiile universitare de masterat.

            Scutirea de la plata acestor taxe se face numai pe baza documentelor doveditoare încărcate de candidați pe platforma online de admitere și prezentate în original la punctele de preluare a documentelor necesare procesului de admitere din sediile UVT sau din centrele județene de admitere organizate de UVT. Aprobarea scutirii se face de către Comisia de admitere de la nivelul facultății, prin validarea acestora pe platforma online de admitere.                     

 

            Până la data de 17 septembrie 2025, pentru sesiunea de admitere din luna septembrie, studenții admiși la ciclul de studii universitare de masterat pe locuri cu taxă au obligația de a plăti 30% din valoarea taxei anuale de studiu. În caz de neplată în termenul stabilit, studentul își va pierde locul alocat.

 

Când se fac înscrierile?

Calendarul admiterii

  • Pentru domeniile de studii CHIMIE, BIOLOGIE, GEOGRAFIE:

    • Termenul limită pentru înscrierea candidaților online, prin completarea datelor solicitate de către platforma de admitere a UVT: până la data de 9 septembrie 2025, ora 11:00;
    • Data afișării listelor cu candidații înscriși: 9 septembrie 2025, ora 16:00, pe site-ul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie – https://cbg.uvt.ro/ și pe site-ul www.admitere.uvt.ro, în secțiunea dedicată Facultății de Chimie, Biologie, Geografie;
    • Termen limită pentru certificarea documentelor conform cu originalul: 10 septembrie 2025, ora 17:00;
    • Data afișării listelor cu candidații admiși: 11 septembrie 2025, ora 13:00, pe site-ul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie https://cbg.uvt.ro/ și pe site-ul www.admitere.uvt.ro, în secțiunea dedicată Facultății de Chimie, Biologie, Geografie;
    • Perioada de depunere a contestațiilor: 11 septembrie 2025, ora 13:00 – 12 septembrie 2025, ora 13:00 pe e-mail la adresa cbg@e-uvt.ro;
    • Data afișării rezultatelor finale cu candidații admiși: 13 septembrie 2025, ora 14:00, pe site-ul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie https://cbg.uvt.ro/ și pe site-ul www.admitere.uvt.ro, în secțiunea dedicată Facultății de Chimie, Biologie, Geografie;
    • Perioada confirmării locurilor (prima etapă): 13 septembrie 2025, ora 14:00 – 14 septembrie 2025, ora 10:00;
    • Data afișării rezultatelor cu candidații înmatriculați în urma primei etape de confirmări și cu cei care au glisat în clasament devenind admiși: 14 septembrie 2025, ora 15:00, pe site-ul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie – https://cbg.uvt.ro/ și pe site-ul www.admitere.uvt.ro, în secțiunea dedicată Facultății de Chimie, Biologie, Geografie;
    • Perioada confirmării locurilor (a doua etapă): 14 septembrie 2025, ora 15:00 – 15 septembrie 2025, ora 10:00;
    • Data afișării rezultatelor cu candidații înmatriculați în urma celei de-a doua etape de confirmări: 15 septembrie 2025, ora 16:00;
    • Data afișării rezultatelor finale cu candidații înmatriculați: 15 septembrie 2025, ora 18:00, pe site-ul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie https://cbg.uvt.ro/ și pe site-ul www.admitere.uvt.ro, în secțiunea dedicată Facultății de Chimie, Biologie, Geografie.

    Pentru domeniul de studii EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT:

    • Termenul limită pentru înscrierea candidaților online, prin completarea datelor solicitate de către platforma de admitere a UVT: până la data de 8 septembrie 2025, ora 14:00;
    • Data afișării listelor cu candidații înscriși: 9 septembrie 2025, ora 14:00 pe site-ul facultății www.sport.uvt.ro și pe site-ul www.admitere.uvt.ro;
    • Termen limită pentru certificarea documentelor conform cu originalul: 10 septembrie 2025, ora 14:00;
    • Data afișării rezultatelor cu candidații admiși: 11 septembrie 2025, ora 16:00 pe site-ul facultății www.sport.uvt.ro și pe site-ul www.admitere.uvt.ro;
    • Perioada de depunere a contestațiilor: 11 septembrie 2025, ora 16:00 – 12 septembrie 2025, ora 16:00, prin e-mail la adresa fefs@e-uvt.ro;
    • Data afișării rezultatelor finale cu candidații admiși: 13 septembrie 2025, ora 16:00; rezultatele se vor afișa pe site-ul facultății www.sport.uvt.ro și pe site-ul www.admitere.uvt.ro;
    • Perioada confirmării locurilor (prima etapă): 13 septembrie 2025 – 14 septembrie 2025, ora 14:00;
    • Data afișării rezultatelor cu candidații înmatriculați în urma primei etape de confirmări și cu cei care au glisat în clasament devenind admiși: 14 septembrie 2025, ora 16:00;
    • Perioada confirmării locurilor (a doua etapă): 14 septembrie 2025 – 15 septembrie 2025, ora 10:00;
    • Data afișării rezultatelor finale cu candidații înmatriculați: 15 septembrie 2025, ora 16:00.

    Pentru domeniul de studii FIZICĂ:

    • Termenul limită pentru înscrierea candidaților online, prin completarea datelor solicitate de către platforma de admitere a UVT: până la data de 08 septembrie 2025, ora 20:00;
    • Data afișării listelor cu candidații înscriși: 9 septembrie 2025, ora 12:00, pe site-ul Facultății de Fizică https://physics.uvt.ro/ și pe site-ul https://admitere.uvt.ro/, în secțiunea dedicată facultății;
    • Termen limită pentru certificarea documentelor conform cu originalul: 10 septembrie 2025, ora 16:00;
    • Data afișării listelor cu candidații admiși: 11 septembrie 2025, ora 11:00, pe site-ul Facultății de Fizică https://physics.uvt.ro/ și pe site-ul https://admitere.uvt.ro/, în secțiunea dedicată facultății;
    • Perioada de depunere a contestațiilor: 11 septembrie 2025, ora 11:00 – 12 septembrie 2025 ora, 11:00 la adresa de e-mail fizica@e-uvt.ro;
    • Data afișării rezultatelor finale cu candidații admiși: 12 septembrie 2025, ora 13:00, pe site-ul Facultății de Fizică https://physics.uvt.ro/ și pe site-ul https://admitere.uvt.ro/, în secțiunea dedicată facultății;
    • Perioada confirmării locurilor (prima etapă): 12 septembrie 2025, ora 13:00 – 14 septembrie 2025, ora 13:00;
    • Data afișării rezultatelor cu candidații înmatriculați în urma primei etape de confirmări și cu cei care au glisat în clasament devenind admiși: 14 septembrie 2025, ora 15:00, pe site-ul Facultății de Fizică https://physics.uvt.ro/ și pe site-ul https://admitere.uvt.ro/, în secțiunea dedicată facultății;
    • Perioada confirmării locurilor (a doua etapă): 14 septembrie 2025, ora 15:00 – 15 septembrie 2025, ora 15:00;
    • Data afișării rezultatelor cu candidații înmatriculați în urma celei de-a doua etape de confirmări: 15 septembrie 2025, ora 16:00 pe site-ul Facultății de Fizică https://physics.uvt.ro/și pe site-ul https://admitere.uvt.ro/, în secțiunea dedicată facultății;
    • Data afișării rezultatelor finale cu candidații înmatriculați: 15 septembrie 2025, ora 17:00, pe site-ul Facultății de Fizică https://physics.uvt.ro/ și pe site-ul https://admitere.uvt.ro/, în secțiunea dedicată facultății.

    Înscrierea la procesul de admitere

    Înscrierea la concursul de admitere se face personal, exclusiv online, pe baza cărții de identitate/pașaportului, a datelor personale de identificare și a celorlalte informații solicitate de formularul de înscriere disponibil pe platforma de admitere (https://admitereonline.uvt.ro/).

    Universitatea de Vest din Timișoara demarează procesul de înscriere online a candidaților la concursul de admitere începând cu luna mai, pe platforma de admitere (https://admitereonline.uvt.ro/), conform prevederilor alineatului (1).

    Procesul de înscriere online se va finaliza odată cu validarea dosarului de către comisia de admitere, în urma verificării completitudinii și corectitudinii acestuia, după ce a fost achitată taxa de înscriere sau după ce a fost validată scutirea de taxă de înscriere de către comisia de admitere de la nivelul facultății, în baza documentelor justificative încărcate pe platforma de admitere.      

    • Candidații vor trebui să prezinte toate documentele necesare procesului de admitere, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, în original sau în copie legalizată, până cu cel puțin o zi înainte de data afișării listelor cu candidații admiși, conform calendarului de admitere prezentat la articolul 7, la punctele de preluare a documentelor de admitere din sediile UVT și din centrele județene de admitere organizate de UVT, pentru scanarea și certificarea acestora conform cu originalul de către operatorii UVT. Candidații care nu vor îndeplini prevederile prezentului alineat nu vor fi incluși în clasamentul procesului de admitere.
    • Înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de masterat într-un domeniu specific de masterat didactic se poate face numai în același domeniu fundamental corespunzător domeniului studiilor universitare de licență absolvite.
  •  

Cât costa?

Plata taxelor

Procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara presupune achitarea a două tipuri de taxe, necesare pentru acoperirea costurilor organizării acestui proces:

Divider

Procesul de înscriere online se va finaliza odată cu achitarea taxei de înscriere sau cu validarea scutirii de taxă de înscriere de către comisia de admitere de la nivelul facultății, în baza documentelor justificative încărcate pe platforma de admitere.

Toate taxele menționate se vor achita online, prin plată cu cardul, prin modulul de plată existent pe platforma de admitere online a UVT. Persoanele care întâmpină dificultăți tehnice în procesul de plată a taxelor aferente procesului de admitere vor transmite un e-mail pe adresa admitere@e-uvt.ro.

Vezi mai multe informații despre taxe accesând Taxe DPPD.